071 - 203 22 56
info@ri-organizing.nl

Overpeinzing……

Mijn hoofd zit vol, keelpijn, griepbacillen zijn mijn ergste vijanden op dit moment. Wel ziek, niet ziek, wel koorts, geen koorts. Dus ik neem rust… en dat geeft mij tijd om wat bij te lezen; nieuws, social media, etc.

De meest opvallende nieuwsitems voor mij: het Kindermeldpunt Armoede van de Kinderombudsman, het persbericht van het NIBUD over de “sociale uitsluiting” van mensen met een minimuminkomen en het faillissement van VOC Maatwerk.
Het Kindermeldpunt Armoede grijpt me aan, vooral ook omdat ik moeder ben en besef hoe bevoorrecht mijn kinderen zijn. Gelukkig maar! De wetenschap dat 1 op de 10 of 9 kinderen een arm leven leiden en uit schaamte liegen over vakanties die niet hebben plaatsgevonden is erg. Kinderen in Nederland hoeven niet arm te zijn. Ik mag hopen dat er door Rutte II wat mee gedaan wordt, maar de mening van Rutte dat armoede in Nederland niet zou bestaan stemt mij niet positief.

De berichten over minima die geen geld hebben voor een leuk sociaal leven daarentegen hadden wat mij betreft wel wat genuanceerder mogen zijn. Gemeenten in Nederland hebben potjes voor gezinnen die een minimuminkomen hebben. Het maatschappelijk participeren voor minimagezinnen is over het algemeen goed geregeld. Er kunnen bijdragen gevraagd worden op gebied van sport, schoolkosten, cultuur etc. Treurig is het dat er weer een stapel formulieren aan te pas komt voordat je een aanvraag kunt doen.

Dat er dan ook nog eens een grote organisatie vanuit de schuldhulpverlening failliet ging maakt mijn nieuwsweek behoorlijk vol. VOC Maatwerk…. Ruzie in de directie, dubieuze declaraties (vrijgezellenfeestje in het buitenland???); van alles passeerde de revue. NVVK nam afstand, Anibus stuurt een persbericht waarin de overheid wordt opgeroepen tot strengere controle en regelgeving. En zo is dat. Ik vraag me af of lopende schuldhulptrajecten daar nu niet de dupe van worden en of schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus rekening houden met dat faillissement. Uiteindelijk is de client de dupe, ook al is deze persoon probleemeigenaar numero uno. Het wordt tijd denk ik, voor onafhankelijk toezicht, eenduidigheid en duidelijkheid binnen de regelgeving voor financiële zorgverlening. Dus ik steun de oproep van Anibus van harte….u ook?

…”ANIBUS heeft kennis genomen van het faillissement van VOC Maatwerk. Wederom is de noodzaak van onafhankelijk toezicht aangetoond en wij verzoeken de overheid daarom dit toezicht in te stellen”…..

One Comment

  1. maart 9, 2013 at 11:07 am

    Hoe zou de overheid dit moeten gaan doen, vraag ik me af? Onafhankelijk, terwijl de overheid bezuinigingen heeft ingesteld, juist ook voor deze groepen mensen via de gemeentes. Hebben zij dan wel geld over om een onafhankelijke instantie toezicht te kunnen laten hebben op de trajecten van gedupeerden? Is het niet zo dat zij dan naar de Nationale Ombudsman verwijzen? Heeft iemand hier een tip of mening over?

Leave A Comment

Protected by WP Anti Spam