071 - 203 22 56
info@ri-organizing.nl

Het aantal mensen met problematsiche schulden in Nederland groeit. Volgens de laatste cijfers uit de media hebben we het tegenwoordig over 1 op de 10 gezinnen die schulden hebben. Pfff, ik kijk naar de vinexwijk waarin ik woon en tel het aantal woningen.

En per 10 woningen zouden er gezinnen zijn met schulden.  Stel dat inderdaad al die 10e huishoudens problematische schulden hebben, waarom merken wij daar dan niks van? Je ziet toch iedereen strak in de kleding, een goed ingericht huis, de kindjes in de laatste mode, de hondjes lopen er tevreden bij en die auto’s voor de deur geven de indruk dat er sprake is genoeg doekoe. Zowel mannen als vrouwen werken, iedereen heeft een leuk sociaal leven en iedereen in de buurt gaat gemiddeld 2 x per jaar op vakantie. Even een korte opsomming van materiele zaken die maatstaf lijken te zijn voor onze huidige maatschappij. Van de buitenkant ziet alles er  picobello uit.

Bij schulden is het schaamtegevoel groot.

Mensen met schulden schamen zich kapot. Ze doen er alles aan het leven te handhaven zoals het was, maar gaan gebukt onder schuldgevoel, faalgevoel en stress. Ze gaan naar bed met hun schulden en ze staan op met hun schulden. Als je niet kunt toegeven aan je directe omgeving dat je het financieel niet meer kan bolwerken, leef je in een donkere bubbel.  Als ik de media -berichten over deze problematiek lees, lees ik ook altijd de reacties. Er wordt nog steeds keihard geoordeeld over mensen met schulden. ….”Eigen schuld, dikke bult; doe maar eerst die auto weg en die grote tv, mensen met schulden blijven gewoon roken, moeten ze maar niet teveel geld uitgeven,  …..”. En ergens zit daar natuurlijk een kern van waarheid in, maar het oordelen is zo gebeurd, bewust of onbewust…helaas.

Gelukkig groeit tegenwoordig moreel besef, begrip en acceptatie van deze groeiende problematiek. Wie weet vervaagt dan die schaamte en kunnen mensen hulp zoeken zonder dat daar een etiket op geplakt wordt. En als mensen met schulden dan ook nog hulp durven te accepteren, beseffen dat zij ook een stap kunnen en moeten zetten, dan kunnen we onszelf nog wel eens aangenaam verrassen….

 

3 Comments

 1. februari 24, 2013 at 6:03 pm

  Met oordelen laat je alleen maar zien hoe dom je zelf bent en hoeveel je tekort schiet in het je de situatie van een ander voorstellen. Wanneer wordt het eens normaal om je dáárover te schamen?

 2. februari 25, 2013 at 11:42 am

  Goed stuk Francine!!!

 3. februari 25, 2013 at 6:39 pm

  als men eens zou uitzoeken hoe het komt dat mensen schulden hebben dan zouden er denk ik al vel eogen opengaan. Als men dan ook nog diepr zou kijken hoe die mechanismen zich ook blijven herhalen en hoe het komt dat ze zicht blijven herhalen dan zou men in vele gevallen nog grotere ogen opentrekken ….Spreken met mensen hierover zonder hen te veroordelen zou al vele misverstanden uit de weg helpen van beide kanten. Schulden maken is makkelijker dan men denkt , weleven in een materialistische , technische en resultaat gerichte samenleving… iedereen wil erbij horen , kredieten kan men op diverse manieren makkelijk verkrijgen…. en als je aan je kinderen telkens ‘neen’ moet zeggen , of ‘dat ‘gaat nu niet’ dan is dat emotioneel zeer zwaar omdat je als ouder ook wel merkt hoe diep het je kind telkens opnieuw raakt of uit eigen ervaring weet wat het betekend om telkens een ‘neen’ te krijgen dan is de stap naar aankopen op kredieten, lening aangaan echt niet meer veraf …..
  Ah er is nog veel werk aan de winkel vooral rond beeldvorming en over mechanismen die maken dat mensen er vaak niet uitgeraken of terug hervallen….
  Mensen als mensen kunnen zien eerst los van de situatie waaron ze ‘moeten’ (over)leven gewoon als individuen en dan ook de leefsituatie bespreken is een eerste stap want dan zal je ook opening krijgen want je hebt oog en oor gehad voro de mensen achter het verhaal / situatie 🙂
  Fijne avond en de tekst is mooi en aangrijpend en zo echt en realistisch !!! xxxx Caro

Leave A Comment

Protected by WP Anti Spam