071 - 203 22 56
info@ri-organizing.nl

Zorgpremie…een zorg op zich voor velen

Vanavond koppen de media weer groots over “wanbetalers”. Het CBS komt met zorgwekkende cijfers: ong. 300.000 verzekerden kunnen hun zorgpremie niet meer betalen en krijgen een fikse boete. Kippevel krijg ik van het woord “wanbetaler”. Mensen willen het wel betalen, maar kunnen het gewoonweg niet meer opbrengen. 75.000 van deze wanbetalers komt uit Zuid-Holland; Noord-Holland, Brabant en Gelderland volgen op de voet.

Vaak staat een schuld bij de zorgverzekeraar niet op zichzelf. Is dit het geval? Ga dan zo snel mogelijk naar jouw gemeente voor Schuldhulpverlening.

Wat veel belangrijker is dan die cijfertjes: wat heeft het nou voor consequentie als je je zorgpremie niet meer kan betalen? Wat is nou die bestuursrechterlijke premie? Dit staat uitgebreid beschreven op de website van het CVZ, het College voor Zorgverzekeraars. Voor verdere  informatie kun je ook een kijkje nemen op de site van het CJIB. Het CJIB doet de incasso voor het CVZ. Met het CJIB is het lastig betalingsafspraken te maken. Bovendien is per 1 januari 2013 de bestuursrechterlijke premie voor wanbetalers verhoogd naar EUR 160,12, een behoorlijke aanslag op je inkomen of uitkering dus.

Kun je ook niet voldoen aan de betalingen van de premie aan het CJIB? Dan zul je te maken krijgen met deurwaarders en de daarbij behorende extra kosten die deurwaarders extra in rekening brengen.

Omdat je zorgverzekering verplichte kost is, moet deze dus altijd bij je maandelijkse vaste lasten geteld worden. Heb je een paar maanden niet kunnen betalen, neem dan direct contact op met je zorgverzekeraar en maak een betalingsafspraak. Wacht daar niet te lang mee, want een achterstand wegwerken en een bestuursrechterlijke premie betalen kan teveel drukken op jouw maandbudget, waardoor je nog meer in de problemen kunt komen! Als je als wanbetaler bij het CVZ wordt aangemeld, vervalt ook je recht op een aanvullende zorg- of tandartsverzekering, waardoor je misschien tegen nog meer problemen kunt aanlopen. Ook zou je zorgverzekeraar jou kunnen royeren, waardoor je op zoek moet naar een andere zorgverzekeraar. Houd dan in het achterhoofd dat er een acceptatieplicht geldt! Veel mensen weten dit niet.

Wil je hulp bij het opstellen van een sluitende maandbegroting, zodat je je zorgpremie kunt blijven betalen? Neem dan contact op met een budgetcoach, je kunt een emailtje sturen naar  info@ri-organizing.nl.

2 Comments

  1. januari 13, 2013 at 8:22 pm

    dank voor het plaatsen van mijn blog op jullie site. Hoe meer kennis hierover bij de consument hoe beter!

Leave A Comment

Protected by WP Anti Spam