071 - 203 22 56
info@ri-organizing.nl

Wachtlijsten bij de Voedselbank en 70 miljoen euro voor vuurwerk

Luisteren naar het journaal terwijl ik de digitale krant aan het doorbladeren ben….

De voedselbanken hanteren wachtlijsten. In Almere staan 18 gezinnen op de wachtlijst….. In januari verwachten voedselbanken nog meer tekorten. Begin 2013 zullen meer en meer gezinnen geen middelen hebben om te voorzien in hun eerste levensbehoeften. Ik vraag me af waar dat toe gaat leiden. Is dit echt waar of is de media weer aan het hypen? Tegelijkertijd luister ik naar ik het journaal en hoor verbijsterd wat de verslaggever meldt: er wordt voor ongeveer 70 miljoen euro aan vuurwerk weggeknald met Oud en Nieuw.  En dat in een tijdstbestek van ongeveer 2 uur.

Pfff… in tweestrijd pak ik mijn laptop, want aan de ene kant is het natuurlijk goed voor de economie dat dat vuurwerk verkocht wordt. Maar mijn gevoel gaat uit naar die mede Nederlanders die door de economische malaise niet eens meer in staat zijn hun gezin zelf te voeden. Hoe mensonwaardig is dat.

Er zal wel weer een of andere actie op touw gezet worden met welbekende Nederlanders zeer charmant in de hoofrol. Maar die eenmalige acties zijn helaas meer van de korte termijn, zoals het er nu naar uitziet. Hadden we niet een paar jaar geleden een giga bedrag voor de Voedselbanken opgehaald in Nederland? Wat is daar allemaal mee gebeurd? Teveel gepamperd en gegeven, maar niet op weggeholpen op een constructieve wijze en oog voor de toekomst? Op dit moment irriteer ik me mateloos aan alle goede doelen met als doel buitenland. Mensen: er is armoede in Nederland! Aan de ene kant wordt vanuit de overheid geroepen dat wij Nederlanders zelfredzamer moeten worden en meer zelf moeten gaan regelen. Aan de andere kant wordt  juist in die faciliteiten die  zelfredzaamheid kunnen stimuleren, gesneden. Dubbel!

Houd deze gedachte even vast: “dat wij in twee uurtjes tijd 70 miljoen Euro in rook laten opgaan, terwijl een paar straten verder mensen maar vroeg naar bed zijn gegaan omdat ze honger hebben….” .  Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening en gedachten…

Voor mij persoonlijk staat buiten kijf: Geen vuurwerk dit jaar!

2 Comments

 1. december 28, 2012 at 8:38 pm

  Voedselbank en vuurwerk – cijfers

  Als ik in deze periode van het jaar buiten ben, vooral ’s avonds, hoor ik de knallen van rotjes. Eergisteren was er ook al siervuurwerk vergezeld van knalvuurwerk.
  Oorspronkelijk werd vuurwerk afgestoken om het oude jaar weg te knallen. Om de demonen van een misschien slecht verlopen jaar uit te bannen. Ons bijgeloof blijft ons achtervolgen.
  In deze tijd van het jaar zijn ook de glamourous televisie-uitzendingen niet van de lucht. En ja, inderdaad de acties, zonder daar iets aan af te willen doen, zoals Serious Request.
  Ik ben het met Francine eens, en heb dat getwittert aan @3fmGiel, dat volgend jaar het beste als goed doel onze eigen armoede het middelpunt dient te zijn.
  De armoede in eigen land.
  7 miljoen euro aan vuurwerk dat in korte tijd de lucht in wordt geknald, is jaar en dag, voor velen een aanleiding om de discussie weer open te gooien. Ik ben persoonlijk tegen vuurwerk, om meer dan een reden (rommel, weggegooid geld, gevaarlijk, lawaai, dierenleed).
  GroenLinks heeft een website waar je vuurwerkoverlast kunt melden #tip! (Google)

  Nederlanders geven graag, zoals blijkt uit de enorme bedragen die binnengehaald zijn met de actie zoals SR12. Maar Nederlanders steken ook net zo lief hun kop in het zand, en sluiten hun ogen voor de ellende van anderen.
  De armoede in Nederland wordt steeds erger, een oorzaak ligt bij RutteII, mijns inziens.
  Zelf ben ik schuldhulpverlener, en ik zie de mensen, en als ik de dossiers doorneem en de gesprekken voer, wordt mij bevestigd, dat veel financiële ellende veroorzaakt wordt door beleid van organisaties, die heel Nederlands, hun ogen sluiten voor de procedures om hun weliswaar rechtmatige geld te vorderen. Incassobureaus die vorderingen overkopen van andere schuldeisers, en er rente en vorderingskosten bovenop gooien, snel voor de schuldbemiddeling in werking is getreden. Verwarrend, omdat de schuldenaar de vordering reeds had doorgegeven, maar deze ineens bij een andere schuldeiser in dossier is. Snel wordt er beslag gelegd, op inkomens, op zorgtoeslag, op belastingteruggaves. Dit bemoeilijkt de schuldregeling.
  Velen denken: als je schulden hebt, is dat je eigen schuld.
  Schulden zijn je verantwoording, maar gebleken is dat de schuld vaak bij de procedures ligt.
  Ik zou net als Francine een lans willen breken, geen bom gooien, nee, voor versoepeling van de incassoprocedures.
  En ik zou een beroep willen doen op de politiek, die het voor gemeentes onmogelijk maakt, om schuldhulpvragers voldoende en snel en adequaat te helpen. Er is zoveel vraag naar hulp, maar de handen en voeten van de gemeentes zijn gebonden. Er ligt een hele hoge druk op de processen. Maar er is vaak te weinig mankracht.
  Voedselbanken hebben ook steeds meer aanvragen. Ook zij kunnen nauwelijks aan de vraag voldoen. Groente en gezond eten zijn duur en komen vaak niet in de voedselkratten terecht.

  Is het een idee, dat je van elke tientje dat je uitgeeft aan vuurwerk, een!!!! euro doneert aan de voedselbank bij jou in de buurt, of breng een krat groente, als je toch vuurwerk gaat kopen in de stad of boodschappen gaat doen ……

  Zonnige groet, Sonja

Leave A Comment

Protected by WP Anti Spam