071 - 203 22 56
info@ri-organizing.nl

Blij met bewindvoering

Een paar weken geleden was ik met een klant bij de rechtbank voor vrijwillige bewindvoering.

Mijn klant heeft een heel leven achter de rug. En haar rugzak voelt als een zware last. Iedere dag weer lachtte zij haar problemen weg. Een periode heeft ze gezworven op straat, nadat ze bij veel vrienden en kennissen had gelogeerd. Ze heeft me verteld waar ze sliep, midden in de stormachtige herfst. Met hulp van een stichting heeft ze nu een piepklein woninkje in een hofje. Maar het voelt als een paleis… warm, droog, veilig, een eigen plek, een nieuwe start.

Toch bleef ze zich onrustig voelen, want ondanks haar eigen plek stapelden de schulden zich op. En helaas…die kun je niet weglachen. Nadat we haar hadden geholpen met alle paperassen, moest de gang naar de gemeentelijke schuldhulpverlening gemaakt worden. En ook daar liep ze weer tegen een muur op. Een CJIB boete van nog geen 200 EUR gooit roet in het eten. Nou zou je denken dat we dat bedrag toch even kunnen betalen, wellicht met behulp van vrienden, familie of werkgever. Maar ook dat is niet te regelen. Voor haar is 200 EUR een gigantisch bedrag, meer dan een kwart van haar inkomen.

Na lange gesprekken gaf ze aan dat die financiële administratie haar teveel stress oplevert. Ze raakt in paniek als ze naar de nu netjes geordende mappen kijkt en weet niet wat ze straks zelf moet gaan bewaren of weggooien. Post openmaken durft ze bijna niet, de deurbel staat zacht, stel je voor dat er weer een deurwaarder aanklopt. Het feit dat ze ADHD heeft helpt ook niet mee aan de situatie. Voor mij als budgetcoach is het niet te doen om haar te helpen, want betalen kan zij mij niet en ik word ook niet vergoed vanuit de bekende potjes. Samen zijn we op zoek gegaan naar een bewindvoerder en gaan we haar gevecht aan. Die ochtend kreeg ze bij de Rechtbank bewindvoering toegewezen.  Ik keek naar haar en de tranen stroomden over haar wangen. Tranen van blijdschap, tranen van verlichting, eindelijk werd ze gehoord en serieus genomen. Vandaag is de geboorte van haar nieuwe leven, vertelde ze me. Verrast geef ik haar een knuffel en feliciteer haar. Het blijft raar dat mensen zo blij kunnen zijn met bewindvoering en het uit handen geven van hun financiën, maar het doet me goed, want zij heeft eindelijk rust in haar hoofd.

Ze ging het vieren met een patatje oorlog…. Proost meid!

2 Comments

 1. juli 31, 2012 at 5:39 am

  Mooi werk, Francine. Zo doen wij dat hè!
  Keep up the good work!
  Sonja

 2. oktober 24, 2012 at 12:30 pm

  Hallo Francine,

  Ik werk voor een bewindvoerderskantoor en ik kan je vertellen dat ik dezelfde ervaring heb.

  Hoe blij mensen kunnen zijn met dat stukje hulp dat je ze bied!

  Leuk om te lezen!.

  Gr. Ans

Leave A Comment

Protected by WP Anti Spam