071 - 203 22 56
info@ri-organizing.nl

Financiële opvoeding, is dat moeilijk?

Via Ouders Online las ik een mooie blog over hoe belangrijk financieel opvoeden is. Maar wat is dat eigenlijk?

Veel ouders en kinderen denken dat kinderen over het algemeen best met geld om kunnen gaan. Maar uit datzelfde onderzoek is ook naar voren gekomen dat het overgrote deel van die kinderen toch graag wat meer ondersteuning zouden willen in het omgaan met geld.

Tja………. wat doe je dan als ouder met dat gegeven?

In het eerdergenoemde blog wordt voldoende info gegeven en ik ben niet verrast over conclusies . Kinderen en jongeren tot 25 jaar kunnen nl. nog geen weloverwogen beslissingen nemen, ze overzien simpel gezegd nog geen consequenties op de lange termijn. En dat lijkt raar bij jonderen ouder dan 18 jaar, maar het is toch echt een wetenschappelijk bewezen feit.

Jong geleerd is oud gedaan

Dit spreekwoord zegt alles! Leren we onze kinderen al jong omgaan met geld, dan leren ze ook op jonge leeftijd dat ze keuzes moet moeten maken. Vergis je niet, ook ik ben meerdere malen door mijn bloedjes genadeloos verleid tot het kopen van speelgoed of andere zaken. We zijn gevoelig voor de emoties van onze kinderen. Veel ouders zijn bang dat hun kind gepest wordt als het niet de goede kleding draagt, of een suf lunchpakketje mee krijgt naar school. Om nog maar niet te spreken over de juiste mobiel. Dus tasten we diep in onze beurs.

Natuurlijk wil ons ouderhart niet dat onze bloedjes gepest worden, maar het is ook niet de bedoeling dat wij onze kinderen leren zich te laten beïnvloeden door de mening van anderen. De vraag is dan: wat wil jij jouw kind meegeven? Willen wij niet allemaal dat onze kinderen, naast gelukkig worden, ook leren om oanfhankelijk te zijn en om zelf keuzes durven en leren te maken? Dan weet jij wat jou als ouder te doen staat en dat wil echt niet zeggen dat jij jouw kind een modieus kledingstuk of tas moet onhouden. De moeilijkheid is die balans daarin te zoeken en toe te passen.

Elk kind is anders

En natuurlijk weet elke ouder dat ieder kind anders is, de stichting Weet Wat je Besteedt heeft daar hele mooie Money Mindsets voor ontwikkeld, gericht op jongeren vanaf 12 jaar. Ze laten op een hele interactieve wijze zien wat er achter de denkbeelden, houding en het gedrag van jongeren op geldgebied schuilgaat en hoe die achterliggende motieven en waarden tot een grotere financiële zelfredzaamheid kunnen leiden. En heel belangrijk: in de money mindsets wordt rekening gehouden met het feit dat elk kind anders is.

Zakgeld

Veel mensen vragen mij vanaf welke leeftijd zakgeld aan hun kind moeten geven.

Het gaat niet alleen om het bedrag, vertel ik ze dan, maar ze ook laten kennismaken met het begrip geld! Verschillende muntjes en briefjes, pinnen, etc. Geeft ze als je een jaar of 6 zijn op een vaste dag van de week 50 eurocent. Laat ze zelf beslissen wat ze daarmee willen doen. Het ene kind rent direct naar de snoepwinkel, het andere kind rent gelijk naar zijn spaarpot en weer een ander kind spendeert een gedeelte en spaart de rest. Dat zijn hele leuke onderwerpen om met je kind te bespreken, maar respecteer zijn beslissing. Uitleggen dat op op is hoort daar natuurlijk bij. Het is niet alleen voor het kind leerzaam, maar ook als ouder kom je soms voor aangename verrassingen te staan.

Zelfstandigheid en bewustwording

Ook laat ik mijn kinderen wel eens een boodschapje doen. Zo leren ze vroeg dat geld een waarde heeft. Mijn kinderen vinden daardoor veel dingen te duur! Ja, ik weet het, soms is het niet zo simpel om je kind naar de supermarkt, bakker of slager te sturen. Is dat het geval, neem ze dan mee en laat je kind het geld aan de winkelier of cassiere geven. Kinderen voelen zich serieus genomen, vinden het leuk en onthouden echt meer dan je denkt.

Financiële opvoeding, niet zo ingewikkeld als jij denkt! Wil je wat uitgebreider advies? Kijk dan op www.nibud.nl, www.wwjb.org of neem contact op met een budgetcoach (info@ri-organizing.nl).

Leave A Comment

Protected by WP Anti Spam